Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Maandagavond 20:00-22:00 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Hedendaags stilleven


3, 10, 17, 31 oktober & 7, 14, 21, 28 november 2022

(24 oktober Herfstvakantie)


Inleiding

Het stilleven heeft altijd een prominente plek gekend in de schilderkunst en dus ook de kunstgeschiedenis, waar komt dit principe vandaan, waar zijn we nu aan waar gaat het heen met dit stilleven? In deze lessenserie van 8 lessen wil ik graag met jullie een hedendaags stilleven tekenen en schilderen.

Dit hedendaagse stilleven moet hedendaags zijn en deze wil ik samen met jullie opzetten, ik vraag jullie daarom om allemaal 1 a 2 voorwerpen mee te nemen die een plek kunnen krijgen in het stilleven die we samen zullen bouwen. De stillevens die we normaliter kennen bevatten schedels, gedroogde bloemen en opgezette dieren, maar laten we ons stilleven hedendaags maken, door er hedendaagse objecten in te stoppen, met als doel dat iedereen die onze schilderingen van dit stilleven over honderden jaren bekijkt kunnen zeggen dat het is gemaakt rond 2020.


Eerste blok – 3, 10, 17, 31 oktober 2022

(24 oktober Herfstvakantie)

Het eerste blok is 4 lessen, hierin bouwen we het stilleven, geef ik jullie wat theorie over de geschiedenis van het stilleven, maken we onze eerste schetsen in houtskool, leer ik jullie over het gebruik van gesso en maken we een paar snelle schetsen in acrylverf.


Tweede blok – 7, 14, 21, 28 november 2022

Het tweede blok is 6 lessen hierin zullen we aan ons definitieve stilleven werken die we zo nauwkeurig mogelijk op het papier zullen zetten.


Materiaallijst

- 1 a 2 hedendaagse voorwerpen voor in het stilleven

- Houtskool, verschillende diktes

- Kneedgum

- Schildertape

- Gesso (verkrijgbaar bij de action of een schilder/teken/hobby winkel)

- Kranten(om de vloer niet vies te maken tijdens het prepareren)

- Kwasten

- Spalter (deze kun je het beste bij een bouwmarkt halen, een grote brede kwast, koop dit niet bij de kunstwinkel dat is ontzettend duur)

- Acrylverf (neem een studiekwaliteit zoals, Daler en Rowney, Winsor & Newton, Talens Amsterdam, Van Gogh.) (Mocht je vaker met acryl werken adviseer ik het sterk om in wat grotere tubes of potten te investeren.)


o Ultramarijn blauw

o Primaircyaan

o Van Dijckbruin of gebrande Omber

o Primair geel

o Gele oker

o Vermiljoen

o Pyrrolerood of naftolrood

o Titaanwit 

De huid


5, 12, 19 december 2022 & 9, 16, 23 januari 2023

(26 december 2022 & 2 januari 2023 kerstvakantie)


Inleiding


“Ik wil dat verf werkt zoals vlees” – Lucian Freud

Het citaat van schilder Lucian Freud is de aanzet geweest voor deze lessenserie, richting het einde van het oeuvre van Freud werd zijn verf zo dik als modder, het citaat hierboven legt de reden van deze ontwikkeling bloot. Freud schilderde veel mens en lichaam, en zag een overeenkomst tussen verf en de menselijke huid.

De huid is buiten Freud om een ontzettend rijk en breed te interpreteren thema binnen de kunst. Denk aan het oneindige palet aan kleuren van de menselijke huid. Daarnaast kunnen we het medium evengoed als de toets waarmee we werken zien als de huid. Werken we met dikke pasteuze verf of met verdunde verf en wat zegt dit over hetgeen wat we schilderen? Gebruiken we het fragiele fluweelzachte pastelkrijt om de stofuitdrukking van een wolkenbed te representeren of zetten we pastel in om juist een zelfverzekerd portret neer te zetten zoals we zien bij Paula Rego. Dan hebben we ook de drager die we kunnen zien als huid waarop we werken, kiezen we voor een conventioneel canvas? Of strooien we grind in de gesso als ondergrond. Welk resultaat krijgen we wanneer we op jute werken?

Naast de mens hebben we het dierenrijk, hoe kunnen we het beste onze dragers en mediums inzetten om de glibberige huid van een kikker te representeren of juist het verenkleed van een fazant?

In deze 6-delige lessenserie duiken we in de diepste vouwen van de huid om bovenstaande vragen te beantwoorden waarin de huid centraal staat.

5 december – kleuren van de huid

In deze les zoomen we in op de kleuren van de huid en gaan we met acrylverf 4 studies maken van een close up van de huid op een vel van 50x70cm.


12 december – het medium en toets als de huid

In deze les kijken we naar verschillende mediums en hoe onze toets binnen deze mediums het beste kan uitdrukken wat we verlangen. Hoe oogt een arm gemaakt met pastelkrijt bijvoorbeeld tegenover een die is gemaakt met oliekrijt? Ik geef jullie deze les input waarna je zelf gaat experimenteren met materiaal, denk dus alvast na voorafgaand aan de les wat je wil doen zodat je materiaal kan meenemen. 


19 december – drager als huid

Naast medium en toets hebben we een drager, hoe kunnen we qua drager experimenteren? Wat gebeurt er als we jute prepareren met gesso en daar een schildering op maken. Ik geef jullie deze les input waarna je zelf gaat experimenteren met materiaal, denk dus alvast na voorafgaand aan de les wat je wil doen zodat je materiaal kan meenemen, denk aan papier maché, zand door je verf of modeleerpasta.


26 december 2022 & 2 januari 2023

Kerstvakantie


9 januari – de dierenhuid

Het dierenrijk zit vol met verschillende huidtypen, denk aan de schubben van een slang, de rimpelige ruwe huid van een olifant of de reflecterende nuances van een spreeuw. We hebben al geëxperimenteerd met medium en drager, gebruik deze vondsten om een overtuigende dierenhuid te creëren. Neem dus voorafgaand aan de les referentie materiaal mee van een dierenhuid die je wil nabootsen.


16 januari – De huid volgens jou

We hebben veel experimenten gemaakt die als voedingsbodem dienen voor een volledig eigen geredigeerd werk met als thema de huid. Je maakt een werk over de huid hoe jij dit wil, wil je een hyperrealistische schildering van een lichaam maken, of een scene maken waarin verschillende huidstructuren samenkomen? Jij hebt de touwtjes in handen.


23 januari – De huid volgens jou

Deze laatste les ronden we alles af en zullen we afsluiten met een nabespreking. Docent in beeld: Jan Timmers

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.

Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.