Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Expressionisme

Donderdagmiddag 13:45-15:45

2, 9, 16 en 23 februari & 9 en 16 maart 2023

(2 maart voorjaarsvakantie)


Inleiding

“Kunst is niet louter handwerk, het is het overdragen van een gevoel dat de kunstenaar heeft gevoeld” – Leo Tolstoy

Bovenstaand lezen we een citaat van Leo Tolstoy, Russisch filosoof en schrijver die leefde in de 19e eeuw. in 1897 publiceerde Tolstoy het boek ‘What is art’. Waarin hij een uiteenzetting doet over een theorie van wat kunst is. Zijn theorie word later ook wel de expressietheorie genoemd, vanuit dit boek duiken we het expressionisme in om via de weg van de filosofie kunstenaars als, Ludwig Kirchner, Edvard Munch, Wassily Kandinsky en Franz Marc te begrijpen evengoed als hedendaagse kunstenaars zoals, Georg Baselitz, Susan Rothenberg, Marina Rheingantz en Daniel richter.

Zorg voor deze lessenserie dat je genoeg beeldmateriaal meeneemt van dingen die je raken, dingen die een emotie in zich dragen of ten minste de herinnering aan een zware emotie. Vanuit dit beeldmateriaal gaan we aan de slag.

2 februari – What is art

In deze les beginnen we met de theorie van Tolstoy en maken we onze eerste schetsen in houtskool die uiteindelijk het idee vormen voor de komende lessen.


9 februari – kleur

In deze les kijken we naar hoe kleur een werk bepaald en nemen we een kijkje in de kleurentheorie van Kandinsky. We gaan vervolgens onze houtskoolschetsen namaken in enkele kleuren, wat gebeurt er als je de schets vertaald naar enkel blauw of enkel rood? Wat doet dit met de ervaring van de toeschouwer?


16 februari – textuur

Deze les focussen we ons op textuur, voornamelijk de textuur van de verf. We kiezen een kleurschets van de vorige les en gaan onderzoeken hoe we onze emotie kunnen benadrukken door het gebruik van textuur, vraagt de uitwerking om een pasteuze ruwe toets of vraagt deze eerder om een zachte meer uitgeveegde toets? We maken een nieuwe schildering gebaseerd op die van de vorige les.


23 februari – lijn

In deze les kijken we naar de lijn, we maken weer een nieuw werk gebaseerd op het werk van de vorige les en gaan nu ook kijken naar lijn, wat gebeurt er met de emotie die het opwekt als we een vluchtige brede lijnvoering hanteren tegenover een nauwkeurige smalle en beheerste lijnvoering.


2 maart voorjaarsvakantie


9 maart – Expressionistisch eindwerk

Na al deze onderzoek schetsen heb je waarschijnlijk een helder beeld van hoe jouw onderwerp met de beladen emotie het beste overgebracht kan worden via een schildering dus begin je in deze les aan je definitieve eindschildering waarin kleur, textuur en lijn samenkomen.


16 maart – Expressionistisch eindwerk 2

In deze les rond je jouw eindschildering af. 

23 maart - 25 mei 2023

programma volgt


Let op geen lessen:

Koningsdag 27 april 2023

Meivakantie 4 mei 2023

DOCENT IN BEELD 

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.


Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.