Ars-Peintura ​

Vereniging Amateur Beeldende Kunstenaars

Donderdagmiddag 13.45 - 15.45 uur

Tekenen en schilderen o.l.v.

Jan Timmers

Meesterwerk kopiëren


6, 13, 20, oktober & 3, 10, 17, 24, 31 november 2022

(27 oktober herfstvakantie)


Inleiding

Het lijkt vaak een taboe, ‘kopiëren’. Maar we kunnen er ontzettend veel van leren. Het is natuurlijk wel van belang dat we kopiëren van een goed voorbeeld. Daarom wil ik samen met jullie de oude meesters kopiëren, om op deze manier van hen te leren. Een kopie maken van een exemplarisch voorbeeld zal ons als schilderende wijs veel leren over kleur, compositie, toets, vorm en nog veel meer. De dingen die we zullen ontdekken tijdens het kopiëren van een meesterwerk zullen we later kunnen inzetten in onze eigen werken.

Ik vraag jullie daarom om een meesterwerk van een van de oude meesters naar keuze mee te nemen, print deze uit op goed papier of neem de foto mee in goede kwaliteit op je telefoon of Ipad. We gaan deze meesterstudie maken op papier of doek in acrylverf. wanneer je op canvas werkt, zul je, je eigen canvas moeten meenemen, zorg dat deze minimaal 30x40cm is. Werk je op papier, zorg dan voor minimaal 170gr papier en neem gesso mee, wat dat is leg ik jullie in de les uit.

Eerste blok – 6, 13, 20 oktober 2022 & 3 november

27 oktober herfstvakantie


Het eerste blok is 4 lessen, hierin begin ik met een uitleg over licht/donker waardes en leer ik jullie hoe we een vel papier kunnen prepareren in gesso. Vervolgens maken we van ons voorbeeld eerst een aantal houtskool schetsen en vervolgens een zwart wit schets in verf om zicht te krijgen in de licht/donker waardes van jouw gekozen meesterwerk.


Tweede blok – 10, 17, 24, 31 november 2022


Het tweede blok is 6 lessen hierin zullen we aan onze definitieve kopie werken. Ik leer jullie dan hoe je de opbouw aanpakt en welke tools je kan inzetten om tot een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te komen.

Materiaallijst:

 • Goede kwaliteit geprinte foto meesterwerk (goede kwaliteit foto’s vind je vaak op wikipedia en op google arts & culture)
 • Houtskool, verschillende diktes
 • Kneedgum
 • Schildertape
 • Gesso (verkrijgbaar bij de action of een schilder/teken/hobby winkel)
 • Kranten(om de vloer niet vies te maken tijdens het prepareren)
 • Kwasten
 • Spalter (deze kun je het beste bij een bouwmarkt halen, een grote brede kwast, koop dit niet bij de kunstwinkel dat is ontzettend duur)
 • Acrylverf (neem een studiekwaliteit zoals, Daler en Rowney, Winsor & Newton, Talens Amsterdam, Van Gogh.) (Mocht je vaker met acryl werken adviseer ik het sterk om in wat grotere tubes of potten te investeren.)

 1. Ultramarijn blauw
 2. Primaircyaan
 3. Van Dijckbruin of gebrande Omber
 4. Primair geel
 5. Gele oker
 6. Vermiljoen
 7. Pyrrolerood of naftolrood
 8. Titaanwit  

Het Sublieme


8, 15, 22 december 2022 & 12, 19, 26 januari 2023

(29 december 2022 & 5 januari 2023 kerstvakantie)


Inleiding

Het sublieme is ‘ineffable’ direct vertaald als onuitsprekelijk. Het is een fenomeen te groot en te extreem om uit te drukken in woorden.

We zijn gewend aan het feit dat alles uit te drukken valt in woorden; in taal. Taal is daar erg goed in, zo kun je de bakker vragen om een volkorenbrood en hij geeft jou deze. Maar het is niet een heel gek idee dat woorden niet alles kunnen uitdrukken. Voor degene onder ons die weleens verliefd zijn geweest hebben ongetwijfeld wel eens de zin laten vallen als: “woorden kunnen niet beschrijven wat ik voor jou voel”. Maar niet enkel liefde heeft soms een gebrek aan woorden, ook het sublieme valt nauwelijks in woorden te vatten. We weten niet precies wat het sublieme is, we weten enkel dat mensen beweren een sublieme ervaring te hebben gehad, door de eeuwen en alle culturen heen blijven deze beweringen opduiken. We zullen waarschijnlijk nu snel denken aan een ervaring met god of het goddelijke, het andere, een spirituele ervaring, maar het is niet dat.

Een sublieme ervaring doet zich voor wanneer we in contact staan met iets zo groots en allesoverweldigend iets dat ons complete gedachtegoed te boven gaat.

In deze 6-delige lessenserie gaan we dit sublieme onderzoeken, hoe wordt erover geschreven en hoe heeft dit vorm gekregen in de kunst? Heb je ooit een sublieme ervaring gehad? En zo niet hoe denk je dat dit zou voelen en eruit zou zien? Werken van kunstenaars als Peter Doig, Caspar David Friedrich, Barnett Newman, Mark Rothko, Kazimir Malevich, John Martin en William Turner zullen voorbijkomen

8 december – De oorsprong van het sublieme

In deze les gaan we in op de oorsprong en geschiedenis van het sublieme en gaan we schetsen maken van een subliem landschap op papier. Neem voorbeelden mee van groteske landschappen die je zelf hebt gezien of online hebt gezien die de overheersende kracht van de natuur laten zien. Denk aan een vulkaanlandschap, een zeegezicht of de Grand Canyon. Wees hier echter open in, als jij kan onderbouwen waarom een foto van een plant jouw denken aan het sublieme neem dit dan ook mee.


15 december – Het sublieme landschap

In deze les gaan we verder met het landschap schetsen en werken we deze uit in een ander medium, denk aan acrylverf, waterverf o.i.d.


22 december – Het sublieme landschap deel 2

In deze les gaan we verder met het sublieme landschap van de les ervoor.


29 december 2022 & 5 januari 2023

Kerstvakantie

12 januari – De sublieme abstractie

Deze les kijken we naar het sublieme in abstractie, en ga jezelf met deze input aan de slag om een abstract subliem werk te maken. We beginnen deze les met houtskoolschetsen voor een uiteindelijk definitief subliem abstract werk.


19 januari – De huid volgens jou

Deze les beginnen we aan ons abstracte sublieme werk in materiaal naar keuze.


26 januari – De huid volgens jou

In deze laatste les ronden we ons abstracte sublieme werk evengoed als ons figuratieve landschap af en bespreken we deze samen met de groep.

DOCENT IN BEELD 

Mijn naam is Jan Timmers ik ben 24 jaar oud. Ik heb mijn MBO opleiding Game art aan het Sint-Lucas afgerond en daarnaast een korte opleiding model/tekenen en schilderen gevolgd aan de Wackers academie in Amsterdam, hierna ben ik meteen door gegaan met de opleiding Fine Art & Design in Education op de kunstacademie in Utrecht. Na deze 4 jaar verlangde ik nog meer naar ongestoord schilderen dus stroomde ik in, in jaar 3 van opleiding Fine Art, ook aan de HKU, en daar ben ik nu. Hiernaast heb ik ook een cursus kunstfilosofie aan de universiteit afgerond. Goed, misschien een wat saaie opsomming maar misschien ook juist leuk om te weten welke weg ik heb bewandeld.


Lid worden?

Als lid mag je aan alle dagdelen meedoen.

De contributie bedraagt

€ 280,-. Tussentijdse instroom is mogelijk. Je betaalt dan een evenredig deel van de contributie. Neem contact met ons op via het contact formulier en we reageren zo snel mogelijk!

This site uses Google reCAPTCHA technology to fight spam. Your use of reCAPTCHA is subject to Google's Privacy Policy and Terms of Service.

Bedankt dat je contact hebt opgenomen met onze vereniging Ars-Peintura. We zullen zo spoedig mogelijk reageren.